Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:337891 kpl

Teemasivu 28

TTH, asentohoito ja pureminen / nieleminen / syöminen / makuaisti / hajuaisti / syömishäiriöt

TTH:n aiheuttama lihasjännitys voi vääristää myös purentalihaksien liikeratoja, josta aiheutuu esim. toispuoleinen purenta. Tämä saattaa aiheuttaa erilaisia ongelmia hampaiden kanssa. Ne voivat kulua epätasaisesti tai saattaa ilmaantua hermokipuja. Purentalihasten jännitys voi aiheuttaa hampaiden kirskuttelua nukkuessa. Vauvan epätavallisen voimakas purenta voi tehdä imettämisen kivuliaaksi. Toisaalta vauvan suun lihasten toimintapuutteet saattavat vaikeuttaa imemistä.  

Lihasjännitys saattaa myös tehdä purentalihakset voimattomiksi. Sen vuoksi ikäihmisten ravinto voi yksipuolistua soseruoaksi. Myös nielemislihasten toimintahäiriöt voivat haitata paljonkin syömistä. Kurkunpään lihasten tuntoaisti saattaa herkistyä siten, että rakeisen ruoan syöminen tai esim. lääkkeiden nieleminen käy mahdottomaksi. Kurkunpään lihasten jännittyminen voi altistaa lihaskramppeihin esim. pahan yskän aiheuttaman kuormituksen yhteydessä.

Hengityslihastenkin toimintaongelmat saattavat haitata syömistä lisäämällä väärään kurkkuun nielemistä. Purenta-, nielemis- ja hengityslihasten toimintapuutteet voivat ilmetä myös hotkimisena. Sen vuoksi ruoka niellään huonosti pureskeltuna tai liian isoina annoksina, jolloin esim. vauvalle tulee ruokatorveen "ilmalukko" ja ruoka ei mene vatsaan saakka, vaan pulautetaan pois. Vatsaan mennyt ilma aiheuttaa ikäviä tuntemuksia.

TTH:n vaikutus nesteaineenvaihdunnan kautta aiheuttaa mm. kuivumisoireita. Sen vuoksi nielemistä voi haitata myös syljen vähyys tai ruokatorven sisäpinnan kuivuminen. Syljen vähyys ja kuivumisoireet muuallakin ruoansulatuskanavassa voivat haitata ruoansulatusta. Suun limakalvojen kuivuminen vaikuttaa hampaiden hyvinvointiin ja makuaistiin. Kuten muidenkin aistien yliherkistyminen, myös makuaistin reagointi voi muuttua erittäin herkäksi tai epätavallisen huonoksi, jolloin tarvitaan tavallista enemmän sokeria, suolaa tai muita mausteita, jotta makuaisti pystyisi tunnistamaan makuja.   

Kurkunpään kuivuminen ja lihasten toimintaongelmat saattavat ilmetä myös usein toistuvana rykimisenä tai yskimisenä. Vastaavasti nenän limakalvojen kuivuminen voi muuttaa hajuaistin erittäin herkäksi tai huonosti reagoivaksi, jolloin se ei tunnista voimakkaitakaan hajuja. Tämä saattaa huonontaa ruokahalua. Nenän kuivuneet limakalvot voivat reagoida erittäin herkästi ilman epäpuhtauksiin, mikä aiheuttaa toistuvaa aivastelua ja kutinaa nenässä.

TTH -kuormituksen vuoksi lisääntyy adrenaliinin (ponnistushormonin) eritys. Se mm. kohottaa verensokeria ja hidastaa ruoan sulamista. Sen vuoksi keho ei saata tunnistaa nälkää, kunnes se lopulta vaatii suuria annoksia syötävää, joka voi johtaa ahmimiseen ja sen jälkeiseen pahaan oloon. Bulimia edustaa sitä syömishäiriötä, jossa syömättömyyden tietoinen hallinta pettää ja muuttuu hetkelliseksi, toistuvaksi ahmimiseksi. Anoreksia puolestaan on edelliseen verrattuna "tietoisesti hallitumpi" syömishäiriö. Koska syömättömyys on epäluonnollinen tila, sille pyritään löytämään jokin looginen selitys: ei ole nälkä, joka on kehon "tulkinta" häiriötilanteesta / juuri tarjolla oleva ruoka ei maistu tai se on jonkin dieetin mukaan "väärää" ravintoa / koska olen lihava ja minun pitää laihduttaa,  jne. Viimeisimpään perusteluun saattaa löytyä syy kehonhahmotuksen ongelmista tai siitä, että näköhahmotus vääristää  peilikuvaa.

Koska tasapainoaisti ohjaa sisäelinten (vatsankin) tahdosta riippumattomia lihaksia, voi syömishäiriöihin liittyä TTH:n aiheuttamia epämiellyttäviä tuntemuksia. Tässä tilanteessa keho on ikään kuin myrskyssä kovalla maalla. Toisaalta lisääntynyt kortisoli (stressihormoni) ohentaa limakalvoja ja voi häiritä vatsan toimintaa.

Syömisen tarkka kontrollointi saattaa olla eräs täydellisyyden tavoittelun muoto, jolla saadaan pidettyä jokin elämän hallinnan osa-alue järjestyksessä. On siis kyseessä taipumus hallita yhden asian avulla monimutkaista elämän kokonaisuutta, joka tuntuu ylivoimaisen vaikealta kehon TTH -kuormituksen vuoksi.