Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:337891 kpl

Teemasivu 26

TTH, asentohoito ja nukkuminen / unihäiriöt

Tasapainoaistin toimintahäiriön jännittämä keho tunnistaa huonosti väsymystä, mikä voi vaikeuttaa  rentoutumista ja nukahtamista. Pahimmillaan uneton jakso saattaa kestää useitakin vuorokausia. TTH:n kohottama adrenaliinitaso pitää kehon vireystilaa liian korkeana ja nukahtaminen viivästyy sen vuoksi, vaikka keho olisikin väsynyt. Pitkään valvottuaan ja lopulta nukahdettuaan on kehoa vaikea saada uudelleen liikkeelle unen jälkeen

TTH:n vuoksi uni voi katkeilla helposti ja uudelleen nukahtaminen saattaa olla vaikeaa. Tämä tilanne yleistyy ikävuosien karttuessa. Tavallisin selitys on se, että iän myötä unen tarve vähenisi. Kyseessä on kuitenkin TTH:n lisääntynyt oireilu.

Pitkäkään yöuni ei anna välttämättä riittävää lepoa, koska jännittynyt keho ei pysty rentoutumaan. Tämän vuoksi herääminen voi olla vaikeaa ja olo voi tuntua koko ajan väsyneeltä erityisesti kehon nopeissa kasvuvaiheissa esim. murrosiässä.

Levoton yöuni ja runsas unien näkeminen on myös merkki kehon liian korkeasta vireystilasta, jolloin lihakset ja aivot eivät rentoudu kunnolla.

Hengityslihasten toimintaongelmat saattavat unen aikana aiheuttaa kiusallista uniapneaa, joka pahimmillaan vaarantaa aivojen hapen saannin. 

Kuorsaus voi liittyä hengitystiehyiden rakenteellisiin ongelmiin kuten ahtauteen. Lisäksi limakalvojen kuivuminen saattaa lisätä kuorsausta.

Unihäiriöt lienevät yleisempiä täyden- tai uudenkuun aikaan, jolloin kuun vetovoiman vaikutus saattaa pahentaa joidenkin TTH-oireita.(Katso 2  Maan magneettikenttä ja sen vaihtelut; "kuuhulluus")

Asentohoidolla saadaan keho rentoutumaan ja adrenaliinitaso normalisoitumaan, jolloin nukahtaminen ja nukkuminen automatisoituvat. Unirytmi korjaantuu ja samalla unen laatu paranee ja keho pystyy annostelemaan unen määrää oikein. Hengityslihasten toiminta varmistuu ja lisäksi  asentohoidon välillisenä vaikutuksena limakalvot kostuvat ja kuntoutuvat, jolloin uniapnea ja kuorsausongelma vähenevät.