Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:337952 kpl

Teemasivu 6

TTH, asentohoito ja autoimmuuni / reumasairaudet

Autoimmuunisairauksissa kehon kudokset hyökkäävät toisiaan vastaan, eli kehossa syntyy vasta-aineita sen omia kudoksia vastaan. Monissa lääketieteellisissä lähteissä mainitaan, ettei näiden sairauksien varsinaista syytä tunneta. Tiedetään, että joissakin on kyse periytyvästä taudista, joissakin tapauksissa periytyy alttius sairastumiseen ja lisäksi tunnetaan joitakin tapauksia, joissa myrkylliset aineet ovat aiheuttaneet sairauden. Kuitenkin molemmat tutkijat Rosedale ja Ferreira ovat pystyneet määrittelemään syyn myös autoimmuunisairauksille, joista useimmat ovat hyvin monioireisia. Heidän havaintonsa liittyvät ravintoaineisiin ja ruokavalion merkitykseen sairauksien synnyssä ja niiden hoidossa. (Katso sisäeritys (hormonit) ja aineenvaihdunta)

Omasta mielestäni autoimmuunisairauksien laajat oireistot tulevat ymmärretyksi vasta, kun em. tutkijoiden havaintoihin lisätään tasapainoaistin toimintaan ja häiriöön liittyvät ilmiöt. Erityisesti huonojen asentohoitokokemusten avulla on löytynyt yhtymäkohta sokeri-/ rasva-aineenvaihduntahäiriöiden ja suola-/ nesteaineenvaihduntahäiriöiden väliltä. Sokeri/rasva-aineenvaihdunnan häiriössä on kyse adrenaliini- ja insuliinikuormituksesta. Suola/nesteaineen- vaihduntaa häiritsee erityisesti kortisoli, "stressihormoni", jonka tehtävä on hillitä adrenaliinin kiihdyttämiä elintoimintoja.

Koska TTH voi häiritä kehon toimintaa niin monella eri tavalla, on hyvä syy pitää sitä monioireisten autoimmuunisairauksien(kin) taustatekijänä. Lisäksi hyvät asentohoitotulokset monissa tuki- ja liikuntaelinten vaivoissa sekä muissa liitännäisoireissa ovat omalta osaltaan paljastaneet TTH:n yhteyden niihin, ovatpa ne täyttäneet sairauden mittasuhteet tai esiintyneet lievempinä yhdistelminä tai yksittäisinä oireina. Pitkälle edenneitä kudosmuutoksia asentohoito ei kuitenkaan voi korjata, mutta se voi parantaa toimintakuntoa ja hyvinvointia monella tavalla sekä ehkäistä vaurioiden etenemistä. Sisäerityksen ja aineenvaihdunnan häiriöissä tarvitaan päivittäin toistuvaa, jatkuvaa kaikkien kaarikäytävien asentohoitoa. Esimerkkinä asentohoidon avulla parantuneesta ääreisverenkierrosta ja aineenvaihdunnasta olkoon hauraiden tai paksuuntuneiden varpaankynsien terve uudelleen kasvu. Tasapainohäiriön hoidon lisäksi luonnollinen ruokavalio on tärkeä sisäerityksen ja aineenvaihdunnan tasapainottajana. Kuntoutumisen edistäjänä akupunktiohoito on hyvä lisä.

Seuraavat oireet on koottu viidestätoista reumasairaudesta (luettelo alla), jotka ovat tuki- ja liikuntaelinten sairauksia ja useimpiin niistä liittyy myös tulehduksia. Tietolähteinä olen käyttänyt Duodecimin Lääketieteen termit -teosta ja Reuma-aapista (www.reumaliitto.fi), josta löytyy tarkemmat tautikohtaiset oireistot sekä lisäksi joitakin tässä mainitsemattomia sairauksia. Eri autoimmuunisairauksissa on paljon samoja, päällekkäisiä oireita tai liitännäissairauksia. Eri reumasairaudet esiintyvät usein ristiin toistensa liitännäistauteina, mikä jo kertoo omalta osaltaan reumasairauksien yhteisestä aiheuttajasta.

Kukin tautinimike tulee ensisijaisten oireiden mukaan riippuen niiden sijainnista kehossa ja / tai kantajansa iästä:

 • fibromyalgia, pehmytkudosreuma
 • lastenreuma
 • MCTD, systeeminen (koko kehossa esiintyvä) sidekudossairaus
 • nivelpsoriaasi, hilsetystautiin liittyvä niveltulehdus
 • nivelreuma, tulehduksellinen nivelsairaus
 • nivelrikko, nivelten kipuja ja tulehduksia
 • osteoporoosi, luukato
 • polymyalgia, monilihaskipu
 • reaktiivinen niveltulehdus, Reiterin tauti, niveltulehdus joidenkin tulehdusten jälkitautina
 • polymyosiitti, monilihastulehdus
 • selkärankareuma, selkärangan (usein myös raajojen nivelten) tulehdussairaus
 • Sjögrenin syndrooma, rauhasreuma
 • SLE, punahukka, perhosreuma
 • systeeminen skleroosi, kovettumia ihossa ja muissa sidekudoksissa aiheuttava tauti
 • vaskuliitit, verisuonten tulehduksia

Seuraavassa ryhmittelen edellä mainittuihin sairauksiin liittyviä oireita samalla tavalla kuin tasapainohäiriön välittömiä ja välillisiä oireistoja. TTH voi vaikuttaa kehossa monia eri reittejä, joten jotkin oireet saattavat esiintyä useammassa eri oireryhmässä:

 1. Krooninen lihasjännitys
 2. Kohonnut adrenaliinitaso
 3. Aivojen ja kehon ylikuormitus