Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:536278 kpl

Teemasivu 32

TP-hoito avuksi traumojen hoitoon

Onpa voimakkaan lihasjännityksen aiheuttaja sisäinen tai ulkoinen stressitekijä tai pahimmassa tapauksessa molemmat, TP-hoito auttaa kehoa toimimaan harkitummin yllättävissäkin tilanteissa. Aivot pystyvät ohjaamaan kehon toimintaa nopeammin ja paremmin, koska aistit antavat häiriötöntä tietoa.

Traumaattisista kokemuksista palautuminen niin fyysisesti kuin henkisesti on sitä hitaampaa, mitä huonommin tasapainoaisti toimii, jolloin kosketus- ja tunneaistin muisti voi olla kuormittunut jo ennen trauman syntymistä. Toisaalta kylmähermoinen, tunne-elämänsä osalta huonomuistinen henkilö ei todennäköisesti tunnista trauman aiheuttamaa stressitilaa kehossaan ja pyrkii unohtamaan ahdistavat kokemukset. Fysiologinen kuormitus saattaa ylittää kehon sietokyvyn esim. silloin, kun kehoon on osunut voimakas isku, jonka vaikutuksesta tasapainoaistin kaarikäytäviin voi ahtautua ja jäädä jumiin kalkkikivihiukkasia tavallista enemmän. Vaikka keho ei varsinaisesti muuten loukkaantuisikaan, iskun voimistama TT-häiriö saattaa häiritä pahasti sisäeritystä ja aineenvaihduntaa ja edelleen kiihdyttää esim. sydän- ja verenkiertoelinten toimintaa varallisen paljon.

Traumaattisissa tilanteissa ja niiden jälkeen yleisimmät oireet ovat esim. vapina, vatsa- ja sydänvaivat, lihaskivut, väsyneisyys, unihäiriöt ja erilaiset pelkotilat. TP-hoito kriisihoidon osana voi nopeuttaa toipumista hormonierityksen ja aineenvaihdunnan häiriöistä ja ehkäistä pitkäaikaisia traumaoireita.

Seuraava Teemasivu 33. TT-häiriö, TP-hoito ja mielenterveys