Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:337936 kpl

Teemasivu 12

TTH, asentohoito ja suunnan, tilan ja ajan hahmottaminen

Jännittynyt keho ja lihakset hahmottavat epätarkasti suuntaa, tilaa ja aikaa. Suuntien hahmottaminen tulee epävarmaksi aistien puutteellisen yhteistoiminnan vuoksi: etäisyys oman kehon ja ympäröivien esineiden välillä ei hahmotu kunnolla ja kehon asemaa ja liikettä on vaikea muuttaa tilaan nähden. Samalla tavaroiden löytäminen tai paikoilleen asettaminen tulee hankalaksi, ja seurauksena krooninen epäjärjestys. 

Kehon täytyy pystyä hahmottamaan myös aikaa, joka sekin on eri aistihavaintojen monimutkaista yhteistoimintaa. Sen avulla syntyy silmien ja käsien sekä silmien ja jalkojen yhteistoiminta; samalla kehittyy aikaan liittyvien käsitteiden ymmärtäminen. Oikea ajankäyttö liikkumisessa näkyy hyvänä rytminä. Tietoisuus ajasta kehittyy samanaikaisesti tilan tietoisuuden kanssa. Henkilö, jolla on vaikeuksia ajan jäsentämisessä ja tiedostamisessa, näyttää usein liikkeissään ja toimissaan kömpelöltä.

Kun keho hahmottaa puutteellisesti aikaa, paikkaa tai suuntia, niihin liittyvien käsitteiden ymmärtäminen ja oppiminen voi vaikeutua niin äidinkielessä kuin vieraissa kielissä tai vaikkapa matematiikassa. Samasta syystä ohjeiden ymmärtäminen saattaa vaikeutua.

Asentohoito edistää aistitoimintaa korjaamalla silmää ohjaavien lihasten toimintaa, rauhoittamalla kuulohahmotusta, tasapainottamalla tunto- ja kosketusaistia sekä tehostamalla itse tasapainoaistin toimintaa osana asento- ja liikeaistia. Samalla tarkentuu ja tehostuu kaikkien aistien yhteistoiminta, joka edelleen vähentää aivojen ja kehon TTH -kuormitusta.