Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:337951 kpl

Teemasivu 27

TTH, asentohoito ja korkean-, ahtaan- tai avoimenpaikankammo / matkapahoinvointi

Tasapainoaistin toimintahäiriön vuoksi kehon tasapainoa pidetään yllä kiinnittämällä katse johonkin kiinteään pisteeseen, mikä auttaa elimistöä saamaan käsityksen asennosta, asemasta ja liikkeistä. Korkeassa, ahtaassa tai kovin avoimessa tilassa ei ole tätä mahdollisuutta saada näköaistin tukea tasapainoon. Epämiellyttävästä tilanteesta pyritään pois, mikä aiheuttaa pelon tunteen eli fobian.

Pienen lapsen autopahoinvointi syntyy samasta syystä: hän ei ylety katsomaan ikkunasta ulos eikä voi kiinnittää katsettaan kaukana olevaan kiinteään pisteeseen, jonka avulla hän pystyisi säilyttämään käsityksen tasapainostaan. (Rahko)

Asentohoito korjaa tasapainoaistin toimintaa siten, että ihminen tuntee jäsentensä ja koko kehonsa asennot ja liikkeet ilman näköaistin apua. (Katso tasapainoaisti.)

Lisäksi auton, junan. laivan, lentokoneen, tms. liikkeessä syntyvä tärinä rasittaa tasapainoaistia ja aiheuttaa pahoinvointia sitä helpommin, mitä huonommin tasapainoaisti ylipäänsä toimii. Mitä pitempi matka ja / tai epätasaisempi reitti on, sitä hankalampia oireita syntyy, vaikka matkustajalla olisikin näköyhteys johonkin kiinteään pisteeseen matkan aikana.

Maa-, meri- ja lentoliikenteessä ammatikseen toimivien henkilöiden tasapainoaisti ja keho joutuu todennäköisesti kovan rasituksen kohteeksi, joten heidän työkuntoisuuden ja terveyden ylläpitämiseksi asentohoito on tarpeen.