Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:309379 kpl

Miten asentohoito vaikuttaa?

Asentohoidon välitön vaikutus on lihasten rentoutuminen. Se tehostaa verenkiertoa, mikä tuntuu joidenkin lihasten lämpenemisenä onnistuneen hoidon jälkeen. Tavallista on myös se, että syljen eritys lisääntyy ja silmät kostuvat asentohoidon seurauksena. Tässä on kyseessä tapahtumaketju, jossa lihasjännityksen poistuessa ponnistushormonin (adrenaliinin) ja edelleen kortisolin (stressi-hormonin) eritys palautuvat normaaleiksi. Sen vuoksi suola ja neste palaavat limakalvoihin ja muihin kudoksiin pois ylimääräisestä nestekudoksesta, johon kortisoli oli varastoinut suola-aineenvaihdunnan häiriön aikana.

Nestetasapainon korjaantuminen tehostaa luontaista puhdistustoimintaa (yskimistä, aivastelua, korvista erittyvää "töhnää") eri tiehyissä ja vähentää siten ärsytysoireita ja tulehdusriskiä esim. korva- nenä- ja muissa hengitystiehyissä. Asentohoito voi aiheuttaa "puhdistusyskää" jonkin aikaa.

Hoidon vaikutukset voivat olla hyvin erilaisia eri ihmisillä riippuen tasapainohäiriön laadusta, kuinka kauan se on vaikuttanut, millainen kuormitus kehossa on ollut, mikä on ollut kehon heikoin kohta tai mitkä muut tekijät (mm. aivojen kapasiteetti) ovat vaikuttaneet kehon fyysiseen tai psyykkiseen toimintakuntoon. (Katso TTH:n oireita)

Hoidolla saatava muutos parempaan voi olla melko nopea ja pysyväkin, kun hoito on jatkuvaa tai ajoittain toistuvaa. Dos. Rahkon tutkimuksen mukaan silmää ohjaavien pienten lihasten toiminta voi normalisoitua jo ensimmäisen hoitokerran vaikutuksesta siten, että lukemisnopeus paranee keskimäärin 49% (tavua/min). Mitä pienemmista lihaksista on kyse, sitä nopeammin ne korjaavat liikeratojaan.

Välilliset hoitovaikutukset tarkoittavat kehon ja aivojen rasitustilan helpottumista, jolloin fyysinen ja psyykkinen toimintakunto elpyvät. Samalla kehon oma säätelyjärjestelmä tehostuu, jolloin hormonieritys ja aineenvaihdunta vahvistavat vastustuskykyä ja terveyttä. Tämän edullinen vaikutus kiertyy takaisin tasapainoaistiinkin.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa hoito aloitetaan, sitä paremmin sillä voidaan tukea lapsen puheen ja liikuntataitojen kehittymistä sekä kykyjen mukaista oppimista kouluiässä ja myöhemminkin. Mitä vaikeampi tasapainohäiriö on, sitä tärkeämpää asentohoito on myös ehkäisemään ennalta muita välillisiä haittavaikutuksia fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin ja terveyteen. (Katso sisäeritys ja aineenvaihdunta; AD/HD-oireistoja)

Nyt on mahdollista saada aikaisempaa varmempaa tietoa aivojen peruskapasiteetista ja yleisestä älykkyystasosta, koska TTH:n osuus aistien ja aivojen kuormituksesta saadaan eliminoitua suurelta osin asentohoidon avulla.

Mitä vakavampi tasapainohäiriö, sitä suurempi vaara on, että se vaurioittaa kehon kudoksia tai sisäelimiä jopa nuorella iällä. On otettava huomioon, ettei asentohoito korjaa pitkälle edenneitä vaurioita, mutta kylläkin voi ehkäistä enempiä vaurioita ja parantaa muilta osin kehon toimintakuntoa.